Medewerkers leren in fabriek

Wat doet een operationeel manager in de industrie?

De industriële sector verandert continu. Denk aan het personeelstekort, een hoog personeelsverloop en de snelle digitalisering. Wat doet een operationeel manager hierin en welke uitdagingen zijn er?

In veel organisaties is om- en bijscholing voor medewerkers nodig, die dankzij technologische ontwikkelingen een andere rol moeten vervullen. Zo wordt kennis van medewerkers op pijl gehouden en is persoonlijke ontwikkeling mogelijk. Daarbij wordt er niet alleen gezorgd voor kwaliteit en continuïteit, maar wordt ook het talent in de organisatie benut. Cbt ziet het belang van opleiden van personeel en biedt opleidingen aan organisaties in de industrie.

Lees in dit artikel wat een operationeel manager doet en hoe de opleiding Operationeel Manager hier op aansluit.

Waar houdt een operationeel manager zich mee bezig?

Binnen industriële organisaties zijn er verschillende functies. Als operationeel manager stuur je meerdere mensen direct of indirect aan. De focus ligt hierbij op veiligheid, kwaliteit, kwantiteit, efficiëntie, duurzaamheid en projectmanagement. Ook moet een operationeel manager kritisch kunnen kijken naar de gehele keten, waaronder logistiek en productiecijfers. Met het oog op onderhoud en mogelijke besparingen. De voortgang van alle lopende zaken wordt vervolgens gerapporteerd aan de directie.

Wat is operationeel leidinggeven in de praktijk?

Operationeel leidinggeven in de rol van operationeel manager is ontzettend divers, omdat er verschillende taken en aandachtsgebieden zijn. Zoals hoe er dagelijks gecontroleerd moet worden of werkzaamheden goed uitgevoerd worden en moet worden aangestuurd op verbetering. Bij de opleiding Operationeel Manager leer je hoe je verantwoordelijkheid draagt voor de gedraaide omzet en voor de planning. Daarbij leer je hoe je samenwerkt met de afdelingen: productie, verkoop, logistiek, HRM, administratie en ICT. Cbt ondersteunt bij het doorgronden van de rol van operationeel manager en maakt je talent of de zittende leidinggevende klaar voor de praktijk.

Groeien naar de rol van een operationeel leidinggevende

Het doorgroeien van medewerkers komt binnen de werkomgeving veel voor. Zo ook het groeien naar een operationeel leidinggevende functie, zoals operationeel manager. De rol van een operationeel manager vraagt vaak om een aantal jaren werkervaring en vakspecifieke kennis. Bij de verschillende stappen horen verschillende competenties. De opleiding Operationeel Manager biedt de mogelijkheid om deze competenties stapsgewijs te ontwikkelen.

De opleiding Operationeel Manager van Cbt

Tijdens de opleiding komen de modules leiderschap, management en communicatie voorbij. Daarbij vormen de modules bedrijfskunde en accounting een goede basis voor de financiële werkzaamheden. Ook modules zoals supply chain management en productive management zijn onderdelen die verder ingaan op het proces .

Bij de opleiding Operationeel Manager van Cbt wordt de Lean-filosofie gehanteerd. De focus ligt hierbij meer op het activeren en stimuleren van medewerkers, door ze zelf na te laten denken over mogelijke verbeteringen. Dit is vanuit een coachende stijl van leidinggeven, waarbij er feedback gegeven wordt aan medewerkers met als doel ze inzicht te geven in hun eigen werkprocessen. Daarbij wordt tijdens de opleiding de module Lean Leren gegeven.

Cbt heeft één doel: bijdragen aan jouw succes. Door het opleiden van medewerkers zorgen wij er samen voor dat het resultaat behaald blijft worden. Wij zijn enthousiast over het beste uit medewerkers halen en het benutten van talent binnen jouw organisatie. Benieuwd naar ons talentmanagement-programma? Lees er hier meer over.

Wil je meer weten over de opleiding Operationeel Manager?


Bekijk hier ook de trainingen: Teamleider Productie of Productiemanager.
Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws in jouw branche!

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Ook resultaat uit opleiden behalen?

Wij helpen organisaties bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van opleidingen en trainingen. Wil jij ook meer resultaat behalen uit opleiden? Wij denken graag met je mee!

– Richard Huurman, Commercieel Directeur