Cursus Tekeninglezen PFD en P&ID

Beoordeeld met een 9,1! (13 beoordelingen)
De cursus Technische Tekeninglezen is geschikt voor iedereen (operators, medewerkers TD, productiemedewerkers) die regelmatig te maken heeft met PFD en/of P&ID schema's, of hier alles van wil leren.

Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidie:

FIT 2030

Deze opleiding is te volgen met subsidie!

Cursus Technische Tekeninglezen PFD en P&ID voor jouw werknemers

Als operator krijg je in je werk te maken met het beheersen van processen. Regelkringen helpen hierbij, omdat je met een regelkring automatisch een procesgrootheid meet en regelt. Als operator weet je welke regelkringen er in een proces te vinden zijn, waar je de gemeten waarden afleest en hoe een installatie in elkaar zit voor het geval er een storing optreedt die je dient te verhelpen. Een leiding- en instrumentatieschema (PI&D) biedt hierbij uitkomst. Deze kennis heb je nodig om je proces te beheersen en bijvoorbeeld LOTOTO goed toe te passen.

Resultaat cursus Tekeninglezen PFD en P&ID

Na het volgen van deze cursus is de deelnemer in staat PFD en P&ID schema’s te lezen en vanuit deze tekening te beoordelen of de praktijk klopt op basis van de tekening.

De deelnemer leert de tekening lezen, restenergie en andere potentiële gevaren herkennen op de tekening en te beoordelen waar bijvoorbeeld punten zitten die voor LOTOTO van belang zijn.

De Tekeninglezen PFD en P&ID cursus duurt 1 dagdeel en bestaat uit theoriegedeelte en een praktijkgedeelte op locatie. Na afloop van de training ontvangt de deelnemer het bewijs van deelname.

Programma Tekeninglezen PFD en P&ID

Binnen de Meet- & Regeltechniek wordt veel gebruik gemaakt van PFD (Process Flow Diagram) en P&ID (Piping & Instrumentation Diagram) schema’s. In deze training wordt je wegwijs gemaakt in de opbouw en structuur van PFD en P&ID schema’s en leert u de meest gebruikte symbolen en benamingen kennen. Na afloop ben je in staat op een goede wijze een PFD en een P&ID te lezen. De volgende onderwerpen komen tijdens het trainingsprogramma aan bod:

  • Het lezen en tekenen van Process Flow Diagrams (PFD): genormeerde symbolen, nummering en voorbeelden.
  • Het lezen en tekenen van P&ID’s: genormeerde symbolen, instrumentatiecoderingen en voorbeelden.
  • Controleren van de tekening in de praktijk en het herkennen van wijzigingen.
  • Signaleren energie en productstromen voor eventuele LOTOTO afsluiting.

Naast Tekeninglezen PFD en P&ID bieden wij de volgende trainingen aan:

Studieduur en kosten

  • Studieduur: 1 dagdeel
  • € 295,- (excl. btw)
  • Niveau: mbo 3
  • Groepsgrootte maximaal 12

Meld je aan voor Tekeninglezen PFD en P&ID

Geïnteresseerd in de training, maar is er geen geschikte startdatum beschikbaar?

Ontvang een notificatie zodra er nieuwe trainingsdata beschikbaar zijn.

Tekeninglezen PFD en P&ID op maat voor jouw organisatie?

Al onze opleidingen en trainingen kunnen wij op locatie geven en afstemmen op jouw organisatie. Onze incompany-opleidingen zijn vaak voordeliger per persoon en je bespaart reiskosten en reistijd door het gebruik van jouw eigen locatie.

– Richard Huurman, Commercieel Directeur

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Ons volledige aanbod maatwerk, trainingen en opleidingen

Of je nu werkplekleren wil implementeren, een eigen onboardingprogramma of een compleet opleidingsplan. Wij zorgen dat jouw medewerkers zo fijn mogelijk leren. Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Bekijk onze brochure of neem contact op.

Klantcasus: Attero

"Met mijn scriptie heb ik problemen met de waterzuivering voor proceswater kunnen oplossen, waardoor het rendement van de zuivering met 6% is verbeterd!"
Dennis Kammer, Operator bij de Was- en vergistingsinstallatie in Groningen