Werken met stoom brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk dat medewerkers bewust zijn van de gevaren en risico’s die bij het werken met stoom komen kijken. De Veilig Werken met Stoom cursus is speciaal ontwikkeld (proces)operators en TD-medewerkers die werken met of aan stoomapparatuur of stoom transporteren. Tijdens de training leren de deelnemers over de gevaren en risico’s van werken met stoom, de verschillende soorten stoom, het verschil tussen waterdamp, heet water en stoom en veilig transport. Het doel van de training is de deelnemers bewust maken van de risico’s van het werken met stoom en hoe ze hier veilig mee werken.
Veilig Werken met Stoom Cursus
Resultaat
De cursus Veilig Werken met Stoom bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte en wordt afgesloten met een toets. Wanneer de deelnemer de toets behaald, wordt de training verzilverd met een certificaat. Maar nog veel belangrijker: de werknemer kent de verschillende soorten stoom en risico’s. De werknemer kan deze risico’s ook inschatten, waardoor hij/zij de gepaste maatregelen kan toepassen om veilig te werken. Dat noemen wij resultaat uit opleiden.
Na de training:
- Kent de deelnemer het verschil tussen waterdamp en stoom;
- kan de deelnemer de verschillende soorten stoom opsommen;
- kan de deelnemer uitleggen wat het verschil is in energie-inhoud tussen heet water en stoom;
- kan de deelnemer verschillende stoomgebruikers en appendages benoemen;
- kan de deelnemer de risico’s van stoom op de werkvloer benoemen;
- kan de deelnemer de risico’s inschatten en daarmee maatregelen nemen om veilig te werken.
Programma
De cursus bestaat uit een voorbereidende e-learning met informatie over stoomproductie, stoom en condensaattransport, soorten stoom, energie-inhoud van stoom, rest-energie en heet water. De risico’s van stoom en de aandachtspunten bij stoomapparatuur komen aan bod.
In de praktijktraining worden werkinstructies en werkvergunningen voor onderhoud aan stoomgebruikers besproken. Daarnaast worden een aantal scenario’s geoefend en besproken waarin gekeken wordt wat er gedaan moet worden gedaan om veilig aan de installatie te werken.
Daarna, waar mogelijk, een dagdeel in de praktijk waarbij verschillende stoomappendages worden bekeken bij de stoomgebruikers in de fabriek. Anders wordt deze anders ingericht.
Cbt geeft al meer dan 25 jaar trainingen en opleidingen binnen de industrie. Hierdoor weten we als geen ander hoe we de veiligheid nog beter kunnen borgen en verhogen. De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:
- Wat is stoom
- Soorten stoom
- Stoomproductie
- Stoomgebruikers
- Stoomleidingen en -appendages
- Gevaren en risico’s van werken met stoom
- Werkinstructies, -vergunningen en veiligstellen
Praktische informatie
- Studieduur: 2 dagdelen van 3 uur
- Voorbereidende e-learning inclusief theorie toets
- Training op locatie
- Groepsgrootte 8 – 10 deelnemers
- Niveau: mbo-niveau 2
- Kosten op aanvraag