Veilig Werken in Besloten Ruimten Training

De Veilig Werken in Besloten Ruimten training is bedoeld voor medewerkers die werkzaamheden uitvoeren in een besloten ruimte. Betreden van een besloten ruimte kan potentieel gevaarlijk zijn, daarom geeft deze training de handvatten om gevaren en risico’s zoveel mogelijk te verminderen. Medewerkers wordt geleerd om risicovolle situaties tijdig te herkennen en om in noodsituaties snel te handelen.

Geschikt voor organisaties actief binnen de industrie

Erkend certificaat na afronding training

Praktijkgedeelte op eigen locatie

cbt-Jeroen-van-Schoonhoven-opleidingsdeskundige

Jeroen van Schoonhoven

Opleidingsadviseur

Veilig Werken in Besloten Ruimten

Studieduur 1 dag

Prijs € 1.535 (excl. reiskosten trainer)

Besloten Ruimten training voor jouw werknemers

Voordat de werkzaamheden uitgevoerd worden, dienen er een aantal controles gedaan te worden. Besloten ruimtes worden vooraf geïnspecteerd op mogelijke gevaren. Daarom wordt er een risico-inventarisatie evaluatie gedaan, waarbij metingen en controles uitgevoerd worden. Eventuele obstakels zoals leidingen of kabels worden weggehaald. Je leert tijdens de training hoe je zorgt voor voldoende ventilatie en dat je moet controleren op vergunningen. Daarnaast wordt er tijdens de werkzaamheden constant toezicht gehouden, om gevaren op tijd te kunnen signaleren zoals verstikking, vergiftiging, beknelling of brandgevaar. Zo kan het zijn dat er plotseling een reddingsactie uitgevoerd moet worden om een college te redden uit een levensbedreigende situatie. Je leert tijdens de training deze gevaren te herkennen en welke voorbereidingen je kan nemen. Na afronding van deze training bezit de deelnemer de nodige kennis en vaardigheden om veilig werken in een besloten ruimte mogelijk te maken.

Tijdens de trainingsdagen wordt de theorie behandeld over de gevaren en risico’s van besloten ruimten. Zo worden zaken zoals werkvergunningen, gasmetingen en andere nodige maatregelen of gebruik van apparatuur doorgenomen. Je leert als deelnemer over bedrijfsvoorschriften en over de verantwoordelijkheden van alle betrokken partijen.

Bij het praktijkexamen laat de deelnemer zien dat zij gepast kunnen reageren op een noodsituatie en op de juiste manier het vluchtmasker, veiligheidsharnas, veiligheidslijn en gasmeetapparatuur kunnen gebruiken. De deelnemer laat zien dat zij de verschillende maatregelen en hulpmiddelen geïntegreerd kunnen toepassen bij de betreding van een Besloten Ruimte.

Offerte aanvragen

Hoe worden werknemers tijdens de besloten-ruimten-training opgeleid?

De besloten-ruimte-training duurt één dag en bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte op locatie. De training wordt afgesloten door middel van een examen. Wanneer de deelnemer het examen met goed gevolg afrondt, wordt de training verzilverd met een certificaat.

Offerte aanvragen

Programma Veilig Werken in Besloten Ruimten

Cbt helpt bedrijven in de industrie al meer dan 25 jaar bij het borgen en verbeteren van de veiligheid. Tijdens de trainingen focussen we ook op het gedrag, de juiste houding en motivatie van medewerkers. Cbt zet zijn expertise in om deelnemers te leren om zo veilig mogelijk te werken. De volgende onderwerpen komen tijdens de training aan bod:

 • Maatregelen voorafgaand aan en tijdens de betreding
 • Het doel evenals het gebruik van werk(betreding)vergunning
 • Werking en aflezen van gasmeetapparatuur
 • Overzicht PBM’s en betredingshulpmiddelen
 • Taak van mangatwacht (veiligheidswacht)
 • Verantwoordelijkheid van betrokken partijen
 • Handelen in noodsituatie

Offerte aanvragen

Studieduur en kosten

 • Studieduur: 1 dag
 • Kosten: € 1.535 (excl. reiskosten trainer)

Let op: Er dient een kraan en trainingslokaal beschikbaar te zijn voor het praktijkgedeelte. De praktijksimulatie of een scenario dient voorbereid te worden. Neem contact met ons op bij twijfel aan de voorwaarden.

Offerte aanvragen

Veilig Werken in Besloten Ruimten op maat voor jouw organisatie?

Al onze opleidingen en trainingen kunnen wij op locatie geven en afstemmen op jouw organisatie. Onze incompany-opleidingen zijn vaak voordeliger per persoon en je bespaart reiskosten en reistijd door het gebruik van jouw eigen locatie.

– Richard Huurman, Commercieel Directeur

Foto richard commercieel directeur

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Cbt logo FrieslandCampina
Cbt logo Trioworld
Cbt logo Heineken
Cbt logo
Cbt logo Coca Cola
Cbt logo Attero

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijf het certificaat geldig?

Het certificaat van Veilig Werken in een Besloten Ruimte is drie jaar geldig. Hierna dient het certificaat opnieuw behaald te worden.

Over welke competenties beschikt een medewerker na het volgen van de Besloten-Ruimten-training?

Nadat een medewerkers deze training heeft afgerond, beschikt die over de competenties:

 • Gevaren en risico’s kennen van besloten ruimten
 • Werkvergunning gebruiken
 • Gasmeetapparatuur en betredingshulpmiddelen gebruiken
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) gebruiken
 • Verantwoordelijkheden kennen van alle betrokken partijen

Wat is het verschil tussen de training Veilig Werken in Besloten Ruimten en de training Buitenwacht / Mangatwacht?

Het verschil tussen de training Veilig Werken in Besloten Ruimten en de training Buitenwacht/Mangatwacht, is dat het de een bestemd is voor de medewerker die werkt in een besloten ruimte en dat de andere is voor de medewerker die buiten het mangat bewaakt.

Gerelateerde opleidingen en trainingen

opleiding e learning

Ook beschikbaar als e-learning

Wist je dat we voor deze opleiding ook een e-learning aanbieden? Met onze e-learnings kunnen medewerkers altijd en overal gemakkelijk leren.

Ontvang nu ook 10% korting op een e-learning naar keuze!