Tekeninglezen PFD en P&ID

Beoordeeld met een 8,7!

Operators, medewerkers TD, productiemedewerkers. Iedereen die regelmatig te maken heeft met PFD en/of P&ID schema's, of hier alles van wil leren.

Als operator krijg je in je werk te maken met het beheersen van processen. Regelkringen helpen hierbij, omdat je met een regelkring automatisch een procesgrootheid meet en regelt. Als operator weet je welke regelkringen er in een proces te vinden zijn, waar je de gemeten waarden afleest en hoe een installatie in elkaar zit voor het geval er een storing optreedt die je dient te verhelpen. Een leiding- en instrumentatieschema (PI&D) biedt hierbij uitkomst. Deze kennis heb je nodig om je proces te beheersen en bijvoorbeeld LOTOTO goed toe te passen.

Mbo niveau 3

1 dag

€ 250 (excl. btw)

0800 - 228 72 46

Programma  Resultaat Praktische informatie Incompany

Programma 

Waarom deze opleiding bij Cbt

Binnen de Meet- & Regeltechniek wordt veel gebruik gemaakt van PFD (Process Flow Diagram) en P&ID (Piping & Instrumentation Diagram) schema's. In deze training wordt je wegwijs gemaakt in de opbouw en structuur van PFD en P&ID schema's en leert u de meest gebruikte symbolen en benamingen kennen. Na afloop ben je in staat op een goede wijze een PFD en een P&ID te lezen. De volgende onderwerpen komen tijdens de training Onderhoud en Storingzoeken aan bod:

 • Het lezen en tekenen van Isometrische projecties
 • Het tekenen van pijpleidingen en isometrische projectie(3D)
 • Lezen en tekenen van Process Flow Diagrams (PFD): genormeerde symbolen, nummering en voorbeelden
 • Lezen en tekenen van Piping and Instrumentation Diagrams (P&ID's): genomeerde symbolen, instrumentatiecoderingen en voorbeelden

Aangesloten bij een brancheorganisatie

Is jouw organisatie is aangesloten bij een brancheorganisatie? Daarmee kun je in aanmerking komen voor tegemoetkoming in studiekosten via het O&O fonds.

Resultaat

Het resultaat

De Tekeninglezen PFD en P&ID training duurt 1 dag en bestaat uit theoriegedeelte en een praktijkgedeelte op locatie. Na afloop van de training ontvangt de deelnemer het bewijs van deelname.

“De trainers weten onze deelnemers op een passende manier aan te spreken, waardoor ze de stof goed over kunnen brengen.”

CEDEO rapport 2020

Praktische informatie

Praktische informatie

 • Studieduur: 1 dag
 • €250,- (excl. btw)
 • Niveau: mbo niveau 3

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom onze trainingen en opleidingen, vele acties en interessante tips! Geen velden gevonden.

Incompany

Incompany

 • Vaardigheden zijn direct toepasbaar in de praktijk
 • Opleiding afgestemd op productieprocessen van de organisatie
 • Opleiding op iedere gewenste locatie
 • Starten op elk moment

Grote groepen aanmelden?

Bel voor de mogelijkheden

Gerelateerde opleidingen

Operator A
Techniek

LOTOTO
Veiligheid

Onze klanten