Wat is blended learning?

Wat is blended learning

Tegenwoordig verplaatst alles zich naar de digitale wereld, zo ook onze manier van leren. De leermethode blended learning is ontstaan in de jaren negentig en wordt steeds vaker toegepast. Wat is blended learning dan precies? Kort gezegd, worden bij blended learning verschillende online- en offline leermethoden met elkaar gecombineerd. Met deze ‘blend’ kan de deelnemer profiteren van een goede mix van lesstof. Zo kan deelgenomen worden aan klassikale lessen of instructies, maar vindt een ander deel van de training of opleiding online plaats.
Cbt maakt gebruik van blended learning bij het ontwikkelen en geven van trainingen. Daarbij zijn verschillende online leermethoden geïntegreerd, die gefaciliteerd worden met ons eigen leermanagementsysteem. Hierdoor kunnen alle trainingen afgestemd worden op de leerbehoefte van de organisatie.

Blended learning: de betekenis van vier methoden

Er zijn tegenwoordig verschillende manieren van blended learning. Hier lees je de betekenis van de vier meest voorkomende methoden:

  1. Flipped classroom: oftewel een omgedraaide klas. Hierbij krijgen medewerkers vóór de les de lesstof, die ze online moeten bekijken. In de les zelf wordt de lesstof of worden de opdrachten doorgenomen. Hierbij worden vaak video’s, leesmateriaal of interactieve modules ingezet. Zo is er in de les zelf meer tijd voor samenwerkingsactiviteiten, discussies of het werken aan projecten.
  2. Station Rotation: Medewerkers ‘roteren’ tussen verschillende ‘leerstations’. Dit houdt in dat ze wisselen tussen verschillende online en offline activiteiten, zoals individuele opdrachten maken, uitleg krijgen van de docent of groepsoverleg met je projectgroep. Hierdoor werken ze zowel zelfstandig als in groepsverband.
  3. Online Driver: Hierbij is het meeste lesmateriaal online. Medewerkers hebben hierbij toegang hebben tot digitale lesstof. Voor overleg kunnen ze deelnemen aan virtuele gesprekken. Beoordelingen worden ook in online omgeving gedaan. Face-to-face contact kan op verzoek worden ingepland.
  4. DWX scenario training: Voorafgaand volgt de medewerker een e-learning waarin een bepaald scenario wordt behandeld. De trainingsdag die daarop volgt, staat in het teken van de toepassing van de scenario. Daarbij wordt een vooraf bepaald scenario daadwerkelijk behandeld. Deze vorm van leren is zeer interactief en stelt medewerkers in staat om bijvoorbeeld gevaarlijke situaties in een veilig omgeving te kunnen oefenen.

Waarom blended learning?

Er zijn eigenlijk weinig redenen waarom je níet voor blended learning zou kiezen. Alle lesstof op één centrale plek en via het leermanagementsysteem een duidelijk overzicht van medewerkers in hun leerproces. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om gepersonaliseerde leerervaringen toe te voegen of aan te passen aan diverse leerstijlen. Waarom blended learning nog meer handig is, is omdat het ook zelfgestuurd leren bevordert. Medewerkers hebben namelijk altijd en onbeperkt toegang tot documenten en lesstof buiten de traditionele klasomgeving.

Voordelen blended learning voor bedrijven

Blended learning biedt veel voordelen voor werkgevers. Als werkgever wil je medewerkers natuurlijk zoveel mogelijk motiveren om naast hun werkzaamheden ook een cursus of training te volgen om door te blijven ontwikkelen. Omdat blended learning flexibel is, kunnen medewerkers zelf bepalen wanneer ze hier tijd aan besteden. Ze kunnen op hun eigen leertempo studeren en daarbij is de online lesstof is altijd en overal beschikbaar. Andere voordelen van blended learning zijn dat de lesstof volledig af te stemmen is op de werkzaamheden van werknemer. Daarnaast bevat blended learning altijd een online gedeelte, waarbij video’s, animaties, quizzen, webinars of andere interactieve oefeningen makkelijk in te zetten zijn. Deze digitale vormen maken leren aantrekkelijker en vergroten de betrokkenheid. Bovendien scheelt het trainers tijd, omdat ze online sneller feedback kunnen geven.

Cbt en blended learning

Cbt ontwikkelt en geeft trainingen en opleidingen afgestemd op de leerbehoeften van jouw organisatie. Hierbij is de inzet van blended learning zeer effectief om trainingen en opleidingen volledig op maat aan te bieden. Uiteraard afgestemd op de doelen en werkwijze van jouw organisatie!

Benieuwd hoe wij dit voor jouw organisatie kunnen realiseren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws over alles wat er speelt in jouw branche!

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Klantcasus: Saturn Petcare

"Dankzij Cbt zijn onze mensen breder inzetbaar, bewuster van het proces en kijken vooruit"
Sherlinda Lucas, HR Business Partner bij Saturn Petcare