Voor veel organisatie in de industrie zijn er tegenwoordig uitdagingen op het gebied van personeel. Daarom is waarom werkplekleren de laatste jaren ontzettend populair geworden. De huidige tekorten op de arbeidsmarkt, snelle doorstroom van personeel, beperkte beschikbaarheid van vakmensen en uitstroom van mensen die met pensioen gaan, vragen om een nieuwe oplossing: werkplekleren.
Wat is werkplekleren?
Wat is werkplekleren? Werkplekleren, praktijkleren of werkend leren – het draait allemaal om hetzelfde. Namelijk leren op de werkplek zelf. Hiermee kunnen medewerkers nieuwe kennis en vaardigheden direct toepassen in hun eigen realistische werkomgeving. Het bevordert de snelle integratie van nieuwe medewerkers, stimuleert de ontwikkeling van bestaande werknemers en zorgt voor borging van kennis binnen de organisatie. Ook is uit onderzoek gebleken dat als je nieuwe krachten snel in wil zetten, de meest effectieve manier is om personeel op te leiden op hun eigen werkplek.
Cbt biedt werkplekleren voor organisaties in de industrie. Het biedt voordelen voor zowel de organisaties en medewerkers. Voor de organisatie is het voordelig, omdat de training flexibel in te zetten is en laag is in de verletkosten. Daarbij heeft werkplekleren hoge effectiviteit, omdat je traint op je eigen moment én op je eigen locatie. De trainingen zijn daarnaast inhoudelijk gericht op het werkproces, zo leert de medewerkers precies wat hij moet weten voor zijn taak. Dit is voor medewerkers een fijne manier van leren, omdat ze in hun eigen werkomgeving kunnen oefenen en direct kennis en vaardigheden toe kunnen passen. Zo leren ze precies wat ze nodig hebben, zonder de ballast van theorie of trainingen voor taken die ze niet uitoefenen. Cbt zorgt ervoor dat medewerkers op een snelle en effectieve manier worden klaargestoomd, wat ze vertrouwen geeft in eigen kunnen en uiteindelijk meer werkplezier brengt. Daarnaast helpt Cbt je als werkgever up-to-date te blijven, omdat werkplekleren meegaat met de nieuwste leermogelijkheden.
Met werkplekleren kan ook de aanwezige kennis beloond worden. Zo kunnen medewerkers ook starten met een adaptieve toets, waardoor zichtbaar wordt welke theorie al wordt beheerst. Daaropvolgend krijgt de medewerker alleen de modules aangereikt, waarin hij zich nog moet verdiepen. Dit is met name handig bij trainingen die herhaald moeten worden en medewerkers periodiek moeten aantonen dat ze het niveau nog beheersen.
De noodzaak van werkplekleren
Als de medewerker die het primaire proces van de fabriek bedient, niet goed op de hoogte is, dan heeft de hele organisatie daar last van. Wanneer operators op de juiste manier de taak uitvoeren, is er minder inzet nodig van de monteurs van de technische dienst. De technische dienst is dan ook niet meer bezig met het blussen van kleine brandjes, maar houdt meer tijd over voor preventief onderhoud of structurele werkzaamheden.
Een goed getrainde operator heeft kennis en de juiste instructies voor het bedienen van de machines of de apparatuur. Als dit niet het geval is, duurt het te lang voordat storingen opgelost worden. Dit kan ervoor zorgen dat de productie niet goed verloopt of dat machines te lang stil staan. Een operator die de juiste training heeft gehad, is zelfstandig in zijn werkzaamheden en kan waar mogelijk zelfstandig het proces beheersen. Dit betekent ook het bijsturen en het verhelpen van kleine (ver)storingen.
Werkplekleren: voorbeelden
In veel organisaties is er vraag naar nieuwe manieren voor het trainen van het personeel om het arbeidstekort tegen te gaan. Dit zijn een aantal voorbeelden van hoe werkplekleren de oplossing biedt:
- Effectieve onboarding
Bij veel organisaties is er sprake van een snelle in- en uitstroom van personeel. Als medewerkers niet de scholing ontvangen die ze nodig hebben, verlopen processen moeizamer en trager. Om de instroom van nieuw personeel te verbeteren, biedt werkplekleren een succesvol onboardingsprogramma. Hiermee kan een medewerker snel nieuwe en relevante kennis bijgebracht worden, terwijl die al aan de slag gaat. Hierdoor worden medewerkers binnen een kortere periode productief. - Meer expertise
Organisaties hebben behoefte aan medewerkers die over expertise beschikken en zelfstandig en bekwaam aan de slag kunnen. Bij organisaties zullen er altijd werknemers vertrekken en is er de kans dat kennis verloren gaat. Werkplekleren zorgt ervoor dat kennis geborgd wordt binnen de organisatie en dat deze altijd beschikbaar is voor nieuwe medewerkers. Door middel van een digitale leeromgeving wordt deze informatie op één centrale plek geregistreerd. Bij snelle instroom kan op deze manier kennis gedeeld worden en beperk je de impact van het verloop. Daarbij behoud je het expertiseniveau binnen de organisatie. - Verbeterde betrokkenheid
Werkplekleren stimuleert medewerkers om te blijven ontwikkelen. Een werkplektraject moedigt medewerkers aan om continu te blijven leren en is goed af te stemmen op veranderende omstandigheden en diverse werkplekken. Medewerkers voelen hierdoor vaak een sterkere betrokkenheid bij de organisatie. Dit zorgt voor meer tevredenheid en loyaliteit onder medewerkers, wat weer zorgt voor minder personeelsverloop. Daarnaast zijn medewerkers breder in te zetten. - Meer praktijkgericht
Voor organisaties in de industrie kan het een uitdaging zijn om nieuw personeel de juiste scholing te geven, omdat deze gericht is op de praktijk. De praktijktrainingen nemen medewerkers stap voor stap mee in het aanleren van nieuwe vaardigheden en geven ze de kans om op een laagdrempelige manier vragen te stellen. - Kennis binnen de organisatie altijd up-to-date
Ontwikkelingen binnen de industriële sector gaan in een hoog tempo. Dat houdt in dat kennis snel verouderd als hier niks mee gedaan wordt. Werkplekleren is een continu proces, wat door de organisatie wordt bijgestuurd en afgestemd wordt op de snelle veranderingen in de markt. Wat inhoudt dat medewerkers voortdurend nieuwe kennis en vaardigheden blijven ontwikkelen tijdens hun gehele loopbaan.
Werkplekleren in de techniek
Voor een toekomstbestendige organisatie die het optimale resultaat wil behalen, is investeren in medewerkers essentieel. Cbt richt werkplekleren in de techniek zo in dat het ook aansluit op de visie van het opleiden van de organisatie. Daarnaast biedt Cbt de unieke mogelijkheid om werkplekleren te koppelen aan een mbo-opleiding.
Cbt onderscheid zich van andere opleiders door de unieke combinatie van veel ervaring en de juiste skills. Cbt heeft bewezen een ervaren speler te zijn in de huidige markt en heeft de nodige kennis in huis en een ervaren team. De trainers van Cbt hebben inhoudelijke kennis van de industrie en begrijpen de noodzaak van bepaalde processen.
Wil je meer weten over werkplekleren?