Er zijn jaarlijks nog steeds te veel arbeidsongevallen! Als je het hebt over veiligheid op de werkvloer kan het gaan om het veilig werken met machines, gereedschappen, apparaten en installaties. Een bedrijfsongeval gebeurt meestal in een bedrijf, maar kan ook in een instelling, op een bouwlocatie of bij het werken aan de weg zijn. Als organisatie wil je er natuurlijk alles aan doen om de veiligheid op de werkvloer te vergroten en jouw medewerkers een veilige en gezonde werkomgeving te bieden.
Wat is het belang van veilig werken?
Het belang van veilig werken is ontzettend groot, want hierdoor kunnen bedrijfsongevallen voorkomen worden. En als werkgever wil natuurlijk je dat medewerkers net zo gezond naar huis gaan als dat ze aankomen. Een veilige werkomgeving creëren en behouden is daarbij ook belangrijk voor het imago van jouw organisatie. Je wil als werkgever laten zien dat je hier waarde aan hecht en een veilige werkomgeving wilt bieden. Werkgevers en werknemers hebben dus beiden belang bij veiligheid op de werkvloer en zijn er samen verantwoordelijk voor om dit te realiseren.
Hoe zorg je voor veiligheidsbewustzijn onder medewerkers?
Om te zorgen dat medewerkers zich echt betrokken voelen met de veiligheid op de werkvloer, is het goed om ze bij het proces te betrekken. Om het veiligheidsbewustzijn te activeren, kan je bijvoorbeeld een workshop, brainstormmiddag of een quiz organiseren, zodat iedereen actief gaat meedenken over veilig werken. Veiligheidsbewustzijn wordt gecreëerd door het onderwerp vaak terug te laten komen, zoals in een training. Maar het kan ook door veiligheidshandelingen in de praktijk terug te laten keren, zoals bij het uitvoeren van regelmatig onderhoud van machines. Daardoor staat het thema veiligheid in lijn met de acties die medewerkers uitvoeren. Het thema ‘veilig werken’ laten terugkeren kan ook door het als vast agendapunt te maken in overleggen of in werkstructuren. Het introduceren van een werkwijze om eenvoudig meldingen te kunnen doen van (near) misses, dragen ook bij om op een laagdrempelige manier actief bij te dragen aan veiligheid. Zo kan er een ideeën-box geïntroduceerd worden, zodat medewerkers met nieuwe suggesties kunnen komen. Uiteindelijk zijn het de medewerkers die weten hoe het er écht aan toe gaat op de werkvloer en die het verschil kunnen maken!
Hoe vergroot je de veiligheid op werk?
Natuurlijk wil je als organisatie er alles aan doen om de veiligheid op werk vergroten. Niet alleen om aan de wettelijke eisen te voldoen of om hoge kosten te beperken, maar natuurlijk om menselijk leed te voorkomen. Hoe vergroot je de veiligheid op werk? Deze drie tips helpen je op weg:
- Signaleren en vastleggen
Ongevallen kan je voorkomen door erbij stil te staan en te leren hoe ze ontstaan. Het is nodig dat gevaarlijke situaties gesignaleerd worden en geanalyseerd worden. Daarna is het van belang om genoeg preventieve maatregelen te nemen. Zo wordt de kans op herhaling verkleind.
- Duidelijke instructies en voorlichting
Geef medewerkers duidelijke voorlichting en werkinstructies. Zo ook bij het gebruik van arbeidsmiddelen. Naast dat ze altijd in goede staat dienen te verkeren, moeten ze op de juiste manier worden gebruikt. Train je medewerkers dusdanig dat ze weten wat ze in noodsituaties moeten doen. Zorg dat het telefoonnummer van de ambulance en brandweer overal vermeld staat.
- Maak veiligheid bespreekbaar
Spreek medewerkers aan op onveilig gedrag en zorg voor een cultuur waar medewerkers elkaar ook durven te wijzen op veilig werken. Het is belangrijk dat niemand bang is om zaken te melden of dat ze er op afgerekend worden. Want veiligheid op werk gaat ook over een veilige werksfeer.
Cbt en veilig werken
Cbt vindt veilig werken belangrijk en biedt ondersteuning aan bedrijven die veiligheid op de werkvloer willen verbeteren. Alleen al op het gebied van veiligheid biedt Cbt 27 trainingen. Deze kunnen op maat ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd worden voor jouw organisatie. Zo kunnen medewerkers zo fijn mogelijk leren en haalt de organisatie het beste rendement uit het opleidingsbeleid.
Meer weten over opleidingen over veiligheid op de werkvloer? Bekijk ze hier.