Attero is een landelijk en internationaal opererend milieubedrijf dat al ruim 90 jaar actief is in het terugwinnen en hergebruiken van de energie en grondstoffen uit afval. Attero is marktleider in Nederland als het gaat om de verwerking van diverse afvalstromen op een efficiënte en duurzame wijze. Met zijn activiteiten wil Attero een wezenlijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van de samenleving en het oplossen van afvalvraagstukken van hun klanten.
In samenwerking met Cbt biedt Attero zijn medewerkers opleidingen tot Operator A, B en C. Een aantal deelnemers van deze bbl opleidingen vertelt over hoe zij de opleidingen hebben ervaren en hoe ze bijdragen aan de dagelijkse gang van zaken op de werkvloer.
Ruimte voor vragen en een relaxte sfeer
“De opleiding geeft je een heel stuk verbreding op wat je in de praktijk ziet. Je krijgt meer diepgang in wat je doet en je bent bewuster bezig met je werk”, vertelt Andre Commandeur, Procesoperator van de Polymeren Recycling Plant (PRP) in Wijster. Hij is via Randstad bij Attero in dienst gekomen toen de PRP werd gebouwd. “Op basis van ervaring kon ik aan de slag als Procesoperator. Ik mocht toen in dit bbl-traject de opleiding voor Operator B alsnog volgen om meer kennis op te doen. Daar heb ik
natuurlijk ‘ja’ op gezegd!”
Andre vertelt over hoe de opleiding er in de praktijk uitzag: “De dag begon altijd informeel: ‘Hoe is het met iedereen en heb je nog wat meegemaakt?’ Daarna keken we welke hoofdstukken behandeld worden en werkten we samen door de stof. Er was veel ruimte voor vragen. Het tempo lag wel hoog, maar de sfeer was relaxt, dat werkt erg fijn. Vervolgens pas je de theorie toe op je werkplek. Aan de hand daarvan verwerk je je opdrachten en evalueer je hoe het in de praktijk gaat. Tussendoor heb je ook evaluaties met je praktijkbegeleider met de vraag of je de lesstof snapt en of je nog ondersteuning nodig hebt. Als je rustig kijkt en logisch nadenkt, kom je vaak al heel ver! Ik beveel de opleiding zeker aan, je krijgt zo veel diepgang in de installatie. Je gaat zoeken hoe iets werkt, waarom iets niet loopt zoals je had verwacht, onderzoekt heel veel hoe de installatie in elkaar zit en je past de theorie gelijk toe in de praktijk.”
Extra kansen voor de toekomst
Ook Maarten Sechi, Beheerder Voorzieningen in Landgraaf, Montfort en Schinnen, volgt de opleiding tot Operator B: “Onderdeel van mijn functie was het volgen van de opleiding tot Operator B. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Deze opleiding vult mijn kennis van de installaties aan om mijn werk goed te kunnen doen. De opleiding is heel breed dus ik leer ook veel dingen die niet op
mijn locatie van toepassing zijn, maar die zijn net zo interessant! Mooi om zo een andere kijk op processen te krijgen. Ik krijg meer kennis én kan mijn werk beter doen.” Dat is voornamelijk de reden dat Maarten de opleiding aanraadt: “Je leert zo ontzettend veel, ook buiten je eigen vakgebied. Dat maakt het niet alleen interessant maar geeft ook extra kansen voor de toekomst.”
Ferdinand Wijngaards, Senior Operator bij de compostering in Wilp, is het daar mee eens: “Je leert veel theorie van machines. Hoe werkt het? Waar is dit knopje voor? Wat betekenen deze getallen? Je krijgt inzicht in het hele machinepark waardoor je een duidelijker beeld van de installaties krijgt.”
Verder verdiepen
Arjan Sterenberg, Hoofd Operator PRP, heeft de opleiding tot Operator C gevolgd: “Waar de opleiding tot Operator B zich echt richt op de praktijk met de vraag: ‘Waarom passen we het op deze manier toe?’, richt Operator C zich meer op zelfverbeteringen met ‘Hoe kan het nog beter?’. Zo bestaat de eindopdracht van de opleiding bijvoorbeeld uit een analyse van een probleem in de installatie met een uitgewerkt verbetervoorstel.”
“Toen ik met de opleiding tot Operator B begon, had ik helemaal geen kennis van procestechniek en kijk eens waar ik nu sta”, legt Arjan uit. “Je leert in theorie heel veel. Als je dat daarna in de fabriek in de praktijk terugziet als je aan het werk bent, is dat heel erg leuk. En handig! Als je je echt verder wil verdiepen in je eigen installatie dan helpt een Operator-opleiding daar zeker bij.”
6% rendementsverbetering door opleiding
“Het is goed voor je ontwikkeling. Het helpt je bij je toekomst, je werkplek en om beter je werk te kunnen doen”, zegt Dennis Kammer, Operator bij de Was- en vergistingsinstallatie in Groningen, die de opleiding tot Operator C net achter de rug heeft. “Twee weken geleden heb ik mijn scriptie verdedigd en heb ik het examen met goed resultaat afgesloten. Daarmee heb ik nu Operator A, B én C op zak.” Met zijn scriptie heeft Dennis problemen met de waterzuivering voor proceswater kunnen oplossen, waardoor het rendement van de zuivering met 6% is verbeterd!
“Door de opleiding krijg je een andere denkwijze. De opleiding kreeg meteen meerwaarde doordat ik mijn scriptie in de praktijk kon toepassen”, aldus Dennis.