Medewerkers leren in fabriek

Wat is voedselveiligheid?

In Nederland wordt veel voedsel geproduceerd. Als organisatie moet je daarbij aan een aantal eisen voldoen. Voedselproducenten zijn verantwoordelijk gemaakt voor de voedselveiligheid van hun producten. Maar wat is voedselveiligheid precies? Wat het allerbelangrijkste is bij voedselveiligheid, is dat de kwaliteit van voedsel gewaarborgd wordt. De gestelde norm is dat de consument het product moet kunnen eten, zonder dat de gezondheid in gevaar wordt gebracht. Binnen organisaties in de voedselindustrie is de prioriteit van voedselhygiëne hoog en wordt daar veel aandacht aan besteed.

Bij Cbt worden trainingen over voedselveiligheid ontwikkeld voor op de werkvloer. Er wordt specifiek gekeken naar de organisatie waar voedsel wordt geproduceerd. Vervolgens stemt Cbt de training af op de CCP’s (Critical Control Points). Door de combinatie van praktijkleren en e-learnings, leren medewerkers goed wat de geldende normen zijn en op welke zaken er extra gelet moeten worden. Zo zijn de trainingen altijd volledig afgestemd op de behoeften van de organisatie.

Hoe zorg je voor voedselveiligheid binnen jouw organisatie?

Regels over voedselveiligheid zijn gesteld omdat consumenten er altijd op moeten kunnen vertrouwen dat het voedsel dat zij kopen veilig is. Voedselveiligheid gaat in de kern over minimaliseren van verontreinigingen en het handhaven van hygiëne. Denk hierbij aan de eisen die worden gesteld aan etikettering en traceerbaarheid van voedselproducten. Voedsel kan ook besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen. Door in de organisatie hiervoor maatregelen vast te leggen, vergroot je de voedselveiligheid. Bedrijven stellen daarom CCP’s in, zodat er makkelijk gecontroleerd kan worden of aan de eisen wordt voldaan.

Hoe ziet voedselhygiëne er uit in de industrie?

Voedselhygiëne in de voedselindustrie gaat om het waarborgen van de veiligheid en kwaliteit van voedselproducten. Hierbij hebben medewerkers duidelijke regels en instructies nodig om dit te kunnen waarborgen. Dit wordt vaak geboden in een training. Denk hierbij aan persoonlijke hygiëne en het dragen van beschermende kleding. Daarbij dient door middel van schoonmaakschema’s de productieomgeving schoon gehouden te worden. Bij voedselhygiëne is de juiste temperatuur belangrijk om tijdens de productie, opslag en transport de groei van micro-organismen te beperken. Voedselhygiëne gaat ook over het voorkomen van kruisbesmetting. Het handhaven van voedselhygiëne in een organisatie vereist training, procedures en controles. Hiervoor worden trainingen geboden aan medewerkers in deze organisaties.

HACCP bij Cbt

Cbt biedt de cursus Voedselveiligheid HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points) aan. Deze training is geschikt voor alle medewerkers die met voedselveiligheid te maken hebben. Tijdens de cursus staat de desbetreffende organisatie altijd centraal. Cbt richt zich op het vergroten van de bewustzijn van voedselveiligheid door kennis over hygiëne en CCP’s te vergroten. Daarbij komen de onderdelen wetgeving, reinigen en desinfecteren en besmetting voorbij. Na afloop van de cursus kent jouw medewerker het nut en de noodzaak van hygiëne, zodat hij een actieve bijdrage kan leveren aan het vergroten van de voedselveiligheid op de werkvloer.

Lees hier meer over de Voedselveiligheid HACCP:

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws in jouw branche!

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Ook resultaat uit opleiden behalen?

Wij helpen organisaties bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van opleidingen en trainingen. Wil jij ook meer resultaat behalen uit opleiden? Wij denken graag met je mee!

– Richard Huurman, Commercieel Directeur