Medewerkers leren in fabriek

Als operator zelf storingen oplossen

Als operator zelf onderhoud uitvoeren en storingen oplossen is vaak de snelste oplossing. Steeds vaker nemen operators taken over de technische dienst. Dit komt doordat monteurs schaars zijn en zich vaak moeten focussen op grote storingen of preventief onderhoud. Operators worden daarom ingezet, om te voorkomen dat installaties te lang stil komen te staan. Het helpt niet alleen bij het minimaliseren van downtime, maar ook bij het verbeteren van de efficiëntie en de veiligheid. Een operator deze taken laten uitvoeren is gunstig voor de continuïteit van het productieproces en helpt kosten te verlagen. Daarbij wordt levensduur van apparatuur verlengt en waarborg je kwaliteit en betrouwbaarheid van de elektrische systemen in een productieomgeving. Bijkomend voordeel is dat de technische dienst minder belast wordt en dat de operator door een verbreding van taken, nieuwe ontwikkelmogelijkheden krijgt.

Cbt ziet het belang van deze taken en biedt daarom de training Onderhoud en Storingzoeken voor Operators in de industrie. Slecht onderhouden apparatuur of installaties kunnen gevaarlijk zijn voor medewerkers, daarom is het belangrijk om als operator te weten hoe je tijdig elektrische storing kan zoeken en deze snel weet op te lossen. Door operators bekwaam te maken om installaties zelf te onderhouden, wordt gewerkt aan het verbeteren van efficiëntie en uiteindelijk aan betere duurzaamheid van de organisatie.

Wat is storingzoeken en een storingsanalyse?

Om te voorkomen dat de productie te lang stilstaat, moet zo snel mogelijk achterhaald worden waar een storing vandaan komt. Operators voeren daarom een storingsanalyse uit om de elektrische storing te zoeken en de oorzaak te identificeren. Bij storingzoeken is het doel om de storing zo snel mogelijk op te lossen en de installatie weer te laten draaien. De cursus Storingzoeken en Onderhoud omvat de volgende onderdelen:

  1. Opsporen: identificeren van het probleem in het apparaat, de machine of het systeem.
  2. Diagnose: hiervoor wordt testapparatuur gebruikt en is kennis nodig van het systeem. Door het volgen van een aantal procedures wordt de oorzaak van de storing vastgesteld.
  3. Reparatie: na de diagnose wordt de reparatie uitgevoerd. Afhankelijk van het type systeem worden reparaties uitgevoerd, componenten vervangen of wordt software opnieuw geprogrammeerd.
  4. Documentatie: voor vergelijkbare situaties in de toekomst is het handig om het proces vast te leggen. Zo kan geleerd worden van eerdere problemen.

Het belang van onderhoud aan machines in de industrie

Er zijn verschillende soorten onderhoud bij machines in de industrie:

Preventief:
Dit zijn de regelmatige inspecties, het schoonmaken, de smering en andere preventieve maatregelen om te voorkomen dat problemen zich kunnen voordoen. Door apparatuur in goede staat te behouden wordt uitval geminimaliseerd.

Toekomstgericht:
Gebruik geavanceerde technologieën zoals sensoren en dataverwerking om te voorspellen wanneer apparatuur mogelijk storingen gaat vertonen. Hierdoor kan er tijdige onderhoud ingepland worden op basis van een realistische schatting van de behoefte.

Volg de training Onderhoud en Storingzoeken voor Operators

Een operator kan na de training Onderhoud en Storingzoeken voor Operators de oorzaak van een storing snel vinden, de storing snel oplossen en voorkomen dat de storing zich in de nabije toekomst opnieuw voordoet.

Deze training duurt drie dagen en bestaat uit theorie en praktijk. Deelnemers krijgen vooraf een e-learning waarmee ze zich voor kunnen bereiden op de trainingsdagen. Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat en weet jouw operator zelfstandig storingen te vinden en op te lossen.

Blijf op de hoogte van ons laatste nieuws in jouw branche!

Deze bedrijven behalen resultaat uit opleiden

Ook resultaat uit opleiden behalen?

Wij helpen organisaties bij het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren van opleidingen en trainingen. Wil jij ook meer resultaat behalen uit opleiden? Wij denken graag met je mee!

– Richard Huurman, Commercieel Directeur